Tablet van de zaak

Heb je ook een tablet van de baas gekregen? De fiscus wil graag vangen!

Opmars niet te stuiten

Een tablet van de werkgever of school gekregen, pas dan op! De inzet van computerapparatuur is in het zakenleven al jaren heel gewoon. Het onderwijs volgt nu met rasse schreden. Geen schoolboeken meer maar een tablet. Ook mijn kinderen hebben er een. De school wil mee met de tijd en verstrekt aan de docenten een tablet voor verzorging van het moderne onderwijs.

Gebruik voor werk of ook privé

De tablet is bedoeld voor school. Maar zoals dat in de praktijk gaat, wordt deze ook mee naar huis genomen. Logisch want studenten hebben deze nodig voor huiswerk en docenten hebben deze nodig om de lessen voor te bereiden. Voor studenten geen probleem want deze hebben hem zelf betaald of in ieder geval de ouder(s). Voor docenten ligt dit anders. De tablet is verstrekt of ter beschikking gesteld en kan daarmee ook privé worden gebruikt. En hier begint het spek te stinken. Niet alleen voor docenten maar voor iedere werknemer met een tablet van de baas!

Een tablet, is dat nu een computer of telefoon?

Computers en communicatieapparatuur groeien qua formaat en mogelijkheden steeds meer naar elkaar toe. Dit is ook de fiscus niet ontgaan. Voor computers en telefoons zijn verschillende fiscale regelingen van toepassing. Maar welke past nu bij een tablet? Het antwoord gevonden in de grootte van het beeldscherm. Is het scherm groter dan 7 inch, diagonaal gemeten, dat is het apparaat voor de fiscus een computer, anders een telefoon.

Wat betekent dat nu?

Een (mobiele) telefoon mag gratis ter beschikking worden gesteld als het zakelijk gebruik meer is dan 10%. Dit is in de praktijk redelijk makkelijk aannemelijk te maken. Voor computers ligt dit anders. Een ter beschikking gestelde computer moet voor minimaal 90% zakelijk gebruikt worden. Is het zakelijk gebruik minder dan is de waarde van de computer loon voor de werknemer en moet de werkgever loonheffing inhouden op het loon van de werknemer.

Een tablet is een computer, zegt de fiscus.

De fiscus stelt zich op het standpunt dat en tablet een computer is. Als niet wordt aangetoond dat de tablet na werktijd op de werkplek achterblijft, gaat de fiscus ervan uit dat deze voor meer dan 10% ook voor privé wordt gebruikt. Het gevolg is dat de werknemer loonheffing over de waarde van de tablet is verschuldigd.

Is er dan een oplossing?

Ja. Zorg voor een sluitende bewijsvoering dat de tablet nagenoeg uitsluitend zakelijk wordt gebruikt. Of breng in overleg met de werkgever de tablet onder in de werkkostenregeling die per 1 januari aanstaande wordt ingevoerd.

De staatssecretaris van financiën heeft aangekondigd de fiscale grenzen voor telefoon en computer nog eens te willen evalueren. Benieuwd naar een definitieve oplossing? Blijf mijn blogs volgen.

Design: Ontwerpstudio Swelheim
Realisatie: Bizzka

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram