Tip: Geen notariële akte meer voor een periodieke gift

Per 1 januari 2014 is de eis van een notariële akte voor een periodieke gift, bijvoorbeeld aan een goede doelen organisatie, vervallen. Daarmee is de drempel om deze gift 100% fiscaal aftrekbaar te kunnen doen verdwenen. Een onderhandse akte tussen de schenker en ontvanger is voldoende. Beide partijen horen een afschrift van dit onderlinge stuk in hun administratie te bewaren. Dit is nodig om in geval van vragen van de Belastingdienst aan te kunnen tonen dat een overeenkomst bestaat. De overeenkomst is vorm vrij, maar er zijn wel enkele randvoorwaarden, zo dient er bij een gift in geld sprake te zijn van een vast en gelijkmatig bedrag voor een periode van minimaal 5 jaar die uiterlijk eindigt bij overlijden.

De Belastingdienst heeft een model van een formulier met toelichting op haar website geplaatst.
Deze kunt u gebruiken maar hoeft niet. Als u dit formulier gebruikt weet u in ieder geval zeker dat u aan alle randvoorwaarden voldoet. Het formulier kunt u hier vinden.

Design: Ontwerpstudio Swelheim
Realisatie: Bizzka

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram